Helsingør Kommune skal have et hospice

Den 9. november 2017 havde jeg følgende debatindlæg i Helsingør Dagblad.

Helsingør Kommune skal have et hospice

Af Claus Christoffersen, byrådskandidat for Socialdemokratiet

Om cirka fire år bliver kommunens nye sundhedshus indviet. Det bliver en stor dag for det nære sundhedsvæsen, da vi gerne til den tid skal kunne klare mange flere ting selv end vi kan i dag – især over for de ældre borgere med kroniske lidelser.

Men udviklingen af vores tilbud inden for sundheds- og ældreområdet skal ikke stoppe her. Vi har i den grad også brug for et hospice i kommunen, hvor døende medborgere kan leve den sidste tid i rolige omgivelser tæt på deres kære og opleve en værdig død. Det er ikke godt nok som det er i dag, at kommunens borgere enten skal leve deres sidste tid på sygehuset eller skal på hospice langt fra familien og de vante omgivelser.

En værdig død handler ikke kun om smertelindring og pleje, selv om det er en vigtig del af det. Det handler også om at skabe meningsfulde hverdagsaktiviteter i den allersidste del af livet. Kreative aktiviteter kan spille en væsentlig rolle i forbindelse med at lette tilværelsen for mennesker i den sidste fase af livet, da de kan medvirke til at aflede fokus fra sygdommen og skabe positive følelser. Det giver bedre livskvalitet til det sidste.

På fremtidens hospice skal vi også kunne tage den svære dialog på et tidligt tidspunkt om, hvordan livet skal ende. Hvad er kvalitet for mig i livets slutfase, og hvad er min indstilling til livsforlængende foranstaltninger?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som den enkelte borger i et samarbejde med medarbejderne på hospice skal finde svar på. Hvis dialogen bliver taget i tide, er det muligt at skabe en værdig afslutning på livet efter hver enkelt borgers eget ønske. Det må og skal være ambitionen.

Jeg vil på den baggrund arbejde meget aktivt for, at der i de kommende år investeres i et hospice i kommunen.

 

  • Jeg vil arbejde for bedre daginstitutioner, bedre skoler og en bedre pleje af de ældre.
    Derudover vil jeg arbejde for en ambitiøs klimaindsats og flere lokale arbejdspladser.
    Mit fokus er kort og godt: Borgerne i centrum.
    Foto: Torben Sørensen, Kalabas.