Når drømme bliver til virkelighed

Jeg havde følgende debatindlæg i Helsingør Dagblad d. 18. september 2021.

Når drømme bliver til virkelighed

Af Claus Christoffersen, viceborgmester, Socialdemokratiet

Efter en sommer med både EM i fodbold og et OL i Tokyo er vi alle igennem flere uger blevet forkælet med mange flotte danske idrætspræstationer. Og jeg har selv hele sommeren fulgt intenst med i både fodbold, badminton, håndbold, sejlsport, skeetskydning, svømning og mange andre idrætsgrene, hvor vi har haft en mulighed for at få en medalje med hjem. For jeg indrømmer det gerne. Jeg er bidt af sport og har været det siden jeg var barn.

Når vi som børn løber rundt og leger, har vi alle en eller anden drøm for fremtiden. Sådan havde Viktor Axelsen det, da han begyndte at spille badminton i Odense og drømte sig til OL-sejren, og sådan havde jeg det også. Jeg spillede fodbold og ville være som de helt store fodboldspillere. Mange timer er blevet brugt på at efterligne sparketeknik, finter og løbebevægelser. For drømmen var at blive professionel fodboldspiller.

Selv om det med tiden blev mere og mere klart, at det ikke skulle være den levevej, så ville jeg ikke have byttet drømmen væk. Dedikationen og de mange timer med fodbolden i et stærkt fællesskab med andre ligesindede var det hele værd. En af de væsentligste læresætninger, som jeg tog med fra fodbolden, er, at uanset hvor god den enkelte er, så er der brug for fællesskabet. Det er de færreste kampe, der vindes helt alene i en holdsport. Omvendt så har ethvert hold også brug for individets udfoldelse – for intet fællesskab er stærkere end det enkelte individ.

Sådan er det egentlig også i lokalpolitik. Der er brug for politikere, der tør gå forrest og tage nye diskussioner op. Men intet er stærkere end fællesskabet i partiet, hvor ideerne indgår i større sammenhænge, kompromiser bliver udformet og langtidsholdbare løsninger skabt.

Politik og en fri presse

Ved siden af fodbolden har det altid været politik og journalistik, som har optaget mig rigtig meget. Jeg har brugt utallige timer på at læse den daglige avis igennem om dansk og international politik – helt fra jeg kunne læse selv. Især gjorde de folkelige bevægelser som Greenpeace stort indtryk ligesom jeg også kan huske, at jeg var optaget af de amerikanske gidsler på den amerikanske ambassade i Teheran i 1979.

Min drøm om at blive journalist og politiker blev grundlagt meget tidligt ud fra at ønske om at være med til at gøre en forskel. Som journalist med det mål at være med til at oplyse borgerne om forholdene i samfundet. Og som politiker at være med til at ændre samfundet til det endnu bedre.

Heldigvis skulle begge drømme senere gå i opfyldelse. Først som journalistisk leder af Aktuelts Christiansborg-redaktion og som udlandsredaktør. Senere som medlem af byrådet i Helsingør.

Hvad er det så egentlig, der er så interessant ved pressen og politik? Det er, at de er hinandens forudsætninger. Uden en fri og uafhængig presse, er det svært at have et velfungerende demokrati, hvor borgernes synspunkter bringes frem til politikerne, og politikernes beslutninger bliver formidlet til borgerne. Og her er vi fremme ved kernen i politik. At man som politiker er med til at tage beslutninger på vegne af borgerne. Omvendt skal man som politiker også stå til ansvar over for vælgerne.

Men demokratiet er mere end reglerne for valg, hvor du som vælger har mulighed for at genvælge eller vælge nye politikere hvert fjerde år. Det er også samtalen og dialogen mellem valgene. Den skal vi gøre endnu mere ud af, så vi har en meget tæt kontakt mellem politikere og vælgere.

I første omgang er det dog vigtigt, at du som borger benytter dig af den ret, som ikke er alle mennesker forundt i denne verden, men som udmærker vores demokrati. Nemlig retten til at stemme på den, du vil. Så husk at stemme den 16. november til kommunalvalget på en kandidat eller et parti, som vil gøre dine drømme til virkelighed.

Mine drøm er i hvert fald klar: Jeg ønsker en kommune, hvor vi har ordentlige rammer og velfærd for vores børn, unge og ældre. Og hvor vi ikke er os selv nok, men er noget for hinanden.

  • Jeg vil arbejde for bedre daginstitutioner, bedre skoler og en bedre pleje af de ældre.
    Derudover vil jeg arbejde for en ambitiøs klimaindsats og flere lokale arbejdspladser.
    Mit fokus er kort og godt: Borgerne i centrum.
    Foto: Torben Sørensen, Kalabas.