Vil Venstre spare 23 mio. kr. på ældreområdet?

Jeg havde den 3. juli 2020 følgende debatindlæg i Helsingør Dagblad.

Vil Venstre spare 23 mio. kr. på ældreområdet?

Af Claus Christoffersen, viceborgmester, Socialdemokratiet

I et debatindlæg d. 30. juni i Helsingør Dagblad kalder Venstres partiformand Bjørn Cronquist det både uanstændigt og uansvarligt, at jeg og den socialdemokratiske byrådsgruppe ønsker at hæve kommuneskatten. Men det er det på ingen måde. Det er både anstændigt og ansvarligt, fordi det sikrer den velfærd som vi i Socialdemokratiet går rigtig meget op i.

Sagen er den, at udligningsreformen har betydet, at Helsingør Kommune vil modtage ca. 23 millioner kroner mindre om året end vi har gjort tidligere. Og de penge skal vi finde enten ved at spare 23 millioner kroner på velfærden eller ved at finde pengene ved en skattestigning.

Når nu Bjørn Cronquist ikke vil finde pengene ved en skattestigning, og kritiserer Socialdemokratiets vej, så må han jo selv kunne anvise, hvor han vil finde alle de 23 millioner kroner i besparelser. Han nævner selv, at vi kan bringe en masse folk i beskæftigelse. Det skal vi naturligvis forsøge at gøre alt for, men med den stigende arbejdsløshed, som corona-krisen har ført med sig, er det nok ikke på det område, at vi her og nu finder 23 millioner kroner.

Så hvor skal vi så finde pengene. Vi kan jo begynde med ældreområdet, hvor Venstre selv har formandsposten.

Skal der reduceres i rengøringen hos de hjemmeboende ældre, så de kun får gjort rent hver 3. uge i stedet for hver anden uge? Det giver 3,6 mio. kr. i besparelse.

Skal der reduceres i aktiviteterne på plejehjemmene fra ni minutter om dagen til syv minutter om dagen? Det giver 400.000 kr. i besparelse.

Skal tiden til rengøring på plejehjemmene reduceres, så det svarer til rengøring hver tredje uge hos de hjemmeboende? Det vil give 2,3 mio. kr. i besparelse.

Hvis Venstre gennemfører alle tre ting, så mangler der stadig 16,7 mio. kr. Hvor skal de penge findes henne? Hos børnene i vuggestuerne og børnehaverne, i skolerne og blandt de udsatte. Eller skal der findes endnu større besparelser hos de ældre end nævnt ovenfor?

Den vej vil vi ikke gå i Socialdemokratiet. Vi ønsker en velfærd, vi kan være bekendt. Og derfor har vi foreslået en skattestigning på i hvert fald 0,2 procentpoint, som svarer til de 23 mio. kr.

For en person i ejerbolig med 600.000 kr. i årsindtægt svarer det til 71 kr. ekstra om måneden. For en person i lejebolig med 400.000 kr. i årsindtægt svarer det til 40 kr. ekstra om måneden. Og for en person i lejebolig med 215.000 kr. i årsindtægt svarer det til 20 kr. ekstra om måneden.

Det mener vi er en acceptabel pris at betale for at undgå kæmpe besparelser på blandt andet ældreområdet. For i Socialdemokratiet ønsker vi en anstændig velfærd, og det står vi gerne ved. Det finder vi faktisk både anstændigt og ansvarligt.

  • Jeg vil arbejde for bedre daginstitutioner, bedre skoler og en bedre pleje af de ældre.
    Derudover vil jeg arbejde for en ambitiøs klimaindsats og flere lokale arbejdspladser.
    Mit fokus er kort og godt: Borgerne i centrum.
    Foto: Torben Sørensen, Kalabas.