Vi har så meget at være taknemmelige for

Jeg havde d. 11. september 2021 følgende debatindlæg i Helsingør Dagblad.

Vi har så meget at være taknemmelige for

Af Claus Christoffersen, viceborgmester, Socialdemokratiet

Den 11. september er ikke en hvilken som helst dato. Det er en af de dage, som har indskrevet sig i historiebøgerne, og som har været med til at forme de sidste tyve års internationale politik. Den 11. september 2001 om morgenen fløj to kaprede fly ind i World Trade Centers tvillingetårne i New York. Efter 56 og 102 minutter kollapsede begge tårne i et inferno af støv, stål og beton – og tog 3.000 mennesker med sig i døden.

Jeg var alene hjemme denne dag og fulgte live-udsendelserne direkte fra New York. Dybt rystet tænkte jeg tilbage på mine oplevelser ni måneder forinden, hvor jeg som udlandsredaktør for dagbladet Aktuelt var inviteret på studietur til USA og netop havde besøgt restauranten på øverste etage i World Trade Center. Udsigten havde været vidunderlig, men nu var det hele styrtet i grus – og havde på få timer forandret verden.

Krigen mod terror gik i gang, og er efter tyve år ved at finde sin foreløbig afslutning med tilbagetrækningen fra Afghanistan. De billeder glemmer jeg heller ikke. Billeder af skræmte familier og børn, som med alle midler forsøger at komme ind i lufthavnen i Kabul og ud af landet inden Taliban for alvor sætter sig på landet, og ikke mindst billederne af afghanere, der forsøger at klamre sig til de vestlige fly for at slippe ud og få et liv i frihed.

Det er nogle gange værd at få dette perspektiv med på tilværelsen, når vi kigger på vores eget liv og vores egen kommune.

Vi har så meget at være taknemmelige for. Vi lever i et land med frihed, og vi lever i en kommune, som har så meget at byde på. En fantastisk bymidte, tæt på blåt vand og hvide strande, og tæt på grønne skove og dejlig natur. Vi er heldige at have de omgivelser.

Er der så slet ikke noget, der kan blive bedre? Jo – i den grad. Jeg vil i den forbindelse pege på tre ting:

For det første skal vi have alle med i folkeskolen. I dag kan cirka hver tiende ikke komme ind på en erhvervsuddannelse, fordi de får under 02 i dansk og matematik. Det skal vi gøre meget bedre, så alle kan komme videre og få en uddannelse efter folkeskolen.

For det andet skal vi være meget grønnere end vi er i dag. Vi skal derfor satse på el-busser, den nye solcellepark i Skibstrup – og inden for de næste årtier skal vi have separatkloakeret hele kommunen og udfaset flisværket.

For det tredje skal vi have bygget flere almene boliger, så vi til stadighed kan være en by for alle.

  • Jeg vil arbejde for bedre daginstitutioner, bedre skoler og en bedre pleje af de ældre.
    Derudover vil jeg arbejde for en ambitiøs klimaindsats og flere lokale arbejdspladser.
    Mit fokus er kort og godt: Borgerne i centrum.
    Foto: Torben Sørensen, Kalabas.