Erhvervsvenlighed kræver dialog

Jeg havde d. 31. januar 2021 følgende debatindlæg i Helsingør Dagblad.

Erhvervsvenlighed kræver dialog

Af Claus Christoffersen, viceborgmester, Socialdemokratiet

I et indlæg d. 27. januar skriver Jørgen Simonsen, der er formand for DI-Dansk Byggeri i Nordsjælland, at han meget gerne vil i dialog med Socialdemokratiet. Det er jeg rigtig glad for, da dialog er hele omdrejningspunktet for vores nye Erhvervs Forum.

Der er et stort behov for, at politikere og erhvervsliv lytter mere til hinanden med det formål at skabe gode løsninger til gavn for virksomheder og beskæftigelsen. Dansk Industris egen undersøgelse om erhvervsklima fra slutningen af sidste år viste med al tydelighed, at det kan gøres bedre. I undersøgelsen lå Helsingør helt nede som nummer 89 ud af 93 kommuner, når det gælder dialogen mellem erhvervsliv og kommunen.

I indlægget nævner Jørgen Simonsen, at Helsingør Kommune kunne ligge meget bedre i undersøgelsen om erhvervsklima, hvis vi ikke havde indført sociale klausuler om lærlinge, når kommunen udbyder opgaver. Det er dog ikke rigtigt.

De lærlingeklausuler, som vi har indført i Helsingør Kommune, er nøjagtig de samme som man har i Viborg Kommune, hvor den tidligere succesrige håndboldlandstræner Ulrik Wilbek fra Venstre nu er borgmester. I DI’s undersøgelse ligger Viborg samlet set på en 62. plads, mens Helsingør ligger nummer 91. Når man kigger på erhvervslivets dialog med kommunen ligger Viborg nummer 43, mens Helsingør ligger nummer 89. Helsingørs dårlige placering har således intet med lærlingeklausulerne at gøre.

Lærlingeklausulen handler kort fortalt om, at vores unge mennesker skal kunne få en læreplads. Det sikrer vi ved, at en virksomhed, der skal byde på en kommunal opgave, har en lærling for hver ti medarbejdere. Det synes jeg ikke er urimeligt. Jeg har da heller ikke hørt borgmester Ulrik Wilbek fra Venstre beklage sig over ordningen i hans egen kommune.

Vores forskellige vurderinger i denne konkrete sag skal dog ikke på nogen måde skygge for, at jeg er utrolig glad for, at DI-Dansk Byggeri vil i dialog med vores nye Erhvervs Forum. Det er i den grad gengældt.

  • Jeg vil arbejde for bedre daginstitutioner, bedre skoler og en bedre pleje af de ældre.
    Derudover vil jeg arbejde for en ambitiøs klimaindsats og flere lokale arbejdspladser.
    Mit fokus er kort og godt: Borgerne i centrum.
    Foto: Torben Sørensen, Kalabas.