Husk nu at handle lokalt op til jul

Jeg havde d. 4. december 2020 følgende debatindlæg i Helsingør Dagblad.

Husk nu at handle lokalt op til jul

Af Claus Christoffersen, viceborgmester, Socialdemokratiet

Julen nærmer sig med hastige skridt, og julestemningen er ved at indfinde sig i både butikker og i private hjem – især hos dem med børn. Der bliver bagt småkager, klippet julepynt og der forberedes ønskelister til gaverne.

Når de skal indkøbes, skal det ske lokalt. For corona-krisen og den stigende internethandel har gjort, at vores butikker er udfordret. Det er derfor vigtigere end nogensinde før, at vi køber julegaverne fysisk i de lokale butikker, så vi også efter corona-krisen har et levende handelsliv.

Det er ikke naturgivent, at vi har mange forskellige butikker med et bredt udvalg tæt på, hvor vi bor. Men vi bestemmer heldigvis selv. Det er vores eget handelsmønster, der afgør tingene.

Butikkerne gør også selv en stor indsats. De har i år investeret meget i at skabe den rette julestemning i deres egne butikker og på fællesarealer. Jeg er rigtig glad for at se den vilje, der er hos de erhvervsdrivende til selv at tage ansvar og gøre noget aktivt.

Men der skal mere til. Fællesskabet skal også bidrage. Fra politisk side har vi derfor forsøgt at hjælpe så godt, vi nu kan, for at julehandlen kan blive så god som mulig.

Vi har afsat 140.000 kr. ekstra til julebelysning, så der også kan skabes den rette julestemning i kommunens forskellige byområder.

Vi har også taget en række tiltag sammen med Helsingør Handel for at støtte julehandelen i Helsingør Centrum.

1-times parkeringen er blevet til 2-timers parkering, så der bliver lidt ekstra tid til at julehandle i centrum. Muligheden for udeservering på Simon Spies Plads, Blomstertorvet og Axeltov fortsætter frem til årsskiftet. Og det bliver muligt at sælge eksempelvis æbleskiver, gløgg og brændte mandler på gaden. Det skal naturligvis ske efter nærmere aftale med ejerne af forretningerne og der må naturligvis ikke sælges varer på gaden, som umiddelbart tilbydes i butikkerne.

Fra politisk side vil vi gøre alt for fortsat at have et levende og aktivt handelsliv, da det er grundstammen i enhver by. Jeg er derfor glad for det tætte samarbejde, der er med handelslivet i de forskellige dele af byen. For kun i fællesskab kan vi skabe de rette løsninger, som gør, at vi kan komme styrket ud af krisen.

Men den kræver også nogle bevidste valg af dig som forbruger. Dine valg er afgørende for, om vores butikker klarer sig.

Min juleopfordring skal derfor være til alle: Husk nu at handle lokalt i julen. Dine indkøb gør en forskel.

  • Jeg vil arbejde for bedre daginstitutioner, bedre skoler og en bedre pleje af de ældre.
    Derudover vil jeg arbejde for en ambitiøs klimaindsats og flere lokale arbejdspladser.
    Mit fokus er kort og godt: Borgerne i centrum.
    Foto: Torben Sørensen, Kalabas.